Osmancık ne ile meşhur?
Osmanlı döneminde tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Osmancık’ta Koyunbaba Köprüsü ve Türbesi, Osmancık Kalesi, Koca Mehmet Paşa Camii (İmaret Camii) ve Baltacı Mehmet Paşa Çeşmesi görülmeye değerdir. Ayrıca; Başpınar ve Karaca yaylaları yayla turizmi için oldukça elverişli doğal güzelliklerdir.
Osmancık’ta ne yetişir?
İlçede en çok yetiştirilen tarım ürünü pirinçtir. Belediyenin 1997 yılında yaptığı tarımsal çalışmalarda “TR-427” kodlu isimsiz pirinç çeşidinin Osmancık iklimine çok kolay uyum sağladığı ve çok iyi verim verdiği tespit edilmiş olup, Patent Enstitüsüne başvurularak bu pirinç çeşidine “Osmancık-97” ismi verilerek tescil ettirilmiştir.
Çorum Osmancık Alevi mi?
Çorum-Osmancık’taki Koyun Baba tekkesi. Evliya Çelebi’nin hikâyesine göre Bektaşi evliyalarından Koyun Baba, bizzat Hacı Bektaş’ın halifesidir. Burada da Evliya Çelebi’nin hikâyesine göre Osmancık’ta halkın çoğunluğu Alevi-Bektaşi’dir.
Osmancık neden Osmancık?
Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusunun Osmancık olarak anılması, bu şehir ile Osman Gazi arasında bir ilişkinin oluşmasına yol açmıştır. İbn Battuta’ya göre hanedanın kurucusu kendisini üçüncü halife olarak adlandırmıştır. Kendisini Osman’dan ayırmak için Osmancık olarak adlandırdığı iddiası en azından isimlerin benzerliğine dayanmaktadır.
Çorum neyi meşhur hediyelik?
Çorum’dan dönüş yolunda alabileceğiniz hediyelikler: leblebi, ceviz, tulum peyniri, pirinç, el yapımı ahşap ürünler ve bakır eşyalardır. Yüzyıllardır bilindiği üzere Çorum’dan gelen leblebi, Çorum’un en önemli hediyelikleri arasındadır. Aynı zamanda Çorum’un simgesi haline gelmiştir.
Çorum Osmancık hangi Türk boyundandır?
Çorum’un en eski ilçelerinden biridir. 1075 yılında Türk egemenliğine girmiştir. O tarihten sonra Oğuzların Alayunt kabilesinden Sorgun kabilesi beyi Şerafettin Osman Gazi bölgenin emiri olarak atanınca kabilesinin adını buraya vermiş ve şehrin adı olan Eflanos da Sorgun olarak anılmıştır.
Çorum’un en büyük ilçesi hangisidir?
Osmancık, merkez nüfus bakımından Sungurlu’yu geride bırakarak nüfus bakımından Çorum’un en büyük ilçesi oldu. Osmancık’ın nüfusu 30.781 olarak bildirilirken, ilçe merkezi Sungurlu’nun nüfusu 30.456 idi. Toplam nüfus bakımından Sungurlu ilk sırada yer alıyor.
Osmancık nereye yakın?
Çorum ilinin kuzeyinde bulunan ilçede belirgin bir Karadeniz iklimi vardır. Osmancık yazın sıcak, kışın serin ve yağışlıdır. Şehir merkezine uzak olması ilçenin bağlı olduğu yer konusunda karışıklığa neden olmuştur. Osmancık, Çorum ilinin merkezine 60 km uzaklıktadır.
Çorum Osmancıkta zeytin yetişir mi?
Çorum’un Osmancık ilçesinde zeytin ağacı dikimi son zamanlarda oldukça ilgi görüyor. İlçenin iklimi zeytin yetiştiriciliği için oldukça uygun olsa da ağaç başına ortalama verim kapasitesi 7 ile 15 kilogram arasında değişiyor.
En çok Alevi hangi ilçede?
Tunceli Alevileri Tunceli, Türkiye’nin diğer illerine göre %80’e %85 oranında Alevi nüfusunun en yoğun olduğu ilimizdir.
Osmancık Karadeniz mi?
Osmancık; Karadeniz bölgesinde, Orta Karadeniz ile Batı Karadeniz’in kesiştiği noktada yer almaktadır. Çorum’un kuzeyinde yer almaktadır.
Çorum Alevileri hangi ilçededir?
Çorum’daki onlarca Alevi yerleşim yerinden biri olan Dodurga ilçesine bağlı Mehmetdedetekke köyü, hem köye adını veren Mehmet Dede Sultan, hem de Dede Dağı’nda adı kurban edilen Gatırgunnadan İsmail Dede dolayısıyla önemli bir dini merkezdir.
Osmancık neyi ile meşhur?
Yani ilçenin en meşhur ürünlerinden birinin pirinç olduğu söylenebilir. Osmancık pirinci, tüm ülkedeki herkesin duyduğu bir pirinç türüdür. Pirinç burada 50 yıldan fazla bir süredir yetiştirilmektedir. Bu pirincin görünümü camsı ve mattır.
Çorum Osmancık fay hattı nereden geçiyor?
Kuzey Anadolu Fay Hattı, Osmancık’ta Zeytin Deresi denilen bölgeden geçer. Kargı’da Beygircioğlu ve Maksutlu köylerinden, Osmancık’ta Kamil, Kuzhayat, Konaca ve Karalargüney köylerinden, Vezirköprü’de Tahtaköprü ve Sarıdibek köylerinden geçerek Kuzey Anadolu boyunca devam eder.
Çorum Osmancık’ın nüfusu kaç?
2019 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre ilçe merkezinde 28.585, ilçeye bağlı köylerde 14.379 olmak üzere ilçe genelinde 42 kişi bulunmaktadır.
Osmancık pirinci hangi ile ait?
Orijinal adı TR-427 olan pirinç çeşidi, günümüzdeki ismini Çorum’un Osmancık ilçesinden almaktadır.
Çorum ne ile meşhurdur?
Çorum’un meşhur yemekleri şunlardır: Kuzu Tandır, Pastırmalı Tedduk, Çorum Mantı, Keşkek, İskilip Dolması, Çatal Aşı Çorbası, Çorum Baklava.
Çorum Osmancık fay hattı nereden geçiyor?
Kuzey Anadolu Fay Hattı Osmancık’tan Zeytin Çayı bölgesine kadar uzanmaktadır. Kargı’nın Beygircioğlu – Maksutlu, Osmancık’ın Kamil – Kuzhayat – Konaca – Karalargüney, Vezirköprü – Tahtaköprü – Sarıdibek köylerinden geçerek Kuzey Anadolu boyunca devam eder.
Amasya’nın neyi meşhur?
Şimdi bamyasıyla, çörekleriyle, patlıcanlı kabaklarıyla, köşkleriyle, mağaralarıyla, kaplıcalarıyla, şelaleleriyle, ünü ülke sınırlarını aşan elmaslarıyla keşfedilmeye değer Karadeniz’in ortasındaki şehrimiz Amasya’ya daha yakından bakalım.