Ortak alana neler dahil?
İşgal edilen alanlar arasında temeller, ana duvarlar, yük taşıyıcı sistemi oluşturan kirişler, duvar panelleri, kolonlar ve yük taşıyıcı sistemin parçası olan tüm yerler bulunur. Ortak duvarlar, zeminler ve tavanlar, avlu ve genel giriş kapıları. Girişler, merdivenler, sahanlıklar, asansörler, koridorlar.
Ortak kullanım alanları nelerdir?
Bu ortak alanları sıralamak gerekirse; giriş kapıları, kapıcı odası, asansör, merdivenler, garaj, otopark, sığınak, bahçe, çocuk oyun alanları, kazan daireleri, kömürlükler, su depoları, çatılar ve bacalar, yangın merdivenleri vb. ortak alanlardır.
Tapuda bağımsız bölüm ne anlama gelir?
Konut, dükkan, depo, kömürlük, su deposu ve garaj gibi yapı elemanları bağımsız bölümlerdir. Bağımsız bölümler, alım satım işlemlerinde ayrı tapu senedi olarak işlenir. Bu bölümlerde belirtilen mülkiyet haklarına bir veya birden fazla kişi katılabilir ve Kat Mülkiyeti Kanunu’na aykırı işlemler yapılamaz.
Sitelerde ortak alanlar nerelerdir?
Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 4. maddesinde ortak yerlerin konusunun sözleşme ile belirlenebileceği hükme bağlanmış ve ana gayrimenkulün ana duvarları, avluları, çatıları, bacaları ve genel çatı terasları gibi yerlerin her halde ortak yer olduğu hükme bağlanmıştır.
Ortak alan ne demek?
Kanunun “Tanımlar” başlıklı ikinci maddesinde yer alan tanıma göre ortak alan, “ana gayrimenkulün bağımsız bölümleri olmayan, korunma ve birlikte yararlanma veya yararlanma amacıyla kullanılan yerler (ortak yerler)” olarak tanımlanmaktadır.
Ortak alanların tapusu olur mu?
Ortak alanlar için tapu senetlerinin verilmesi: İmar çerçevesinde ortak alanların mülkiyeti. İmar barışı, Türkiye’de kaçak veya ruhsatsız binaları yasallaştırmak için getirilen bir düzenlemedir. Bu düzenleme uyarınca, ortak alanlar da mülkiyet hakkı olarak bina sahiplerine devredilebilir.
Ortak alan işgali nereye şikayet edilir?
Ortak alanların işgaline ilişkin şikâyetlerin iletileceği kurumlar arasında belediyeler gibi yerel yönetimler, emlak ve tapu müdürlükleri, kat mülkiyeti yöneticileri yer almaktadır.
Ortak çalışma alanları nelerdir?
Ortak çalışma alanı, farklı kişilerin veya şirketlerin aynı fiziksel çalışma alanını paylaştığı bir iş modelidir. Paylaşımlı ofisler olarak da adlandırılan bu işyerleri, evde veya bir kafede işlerine konsantre olmayı zor bulan çalışanlar için uygun fiyatlı ofis alanı ve cazip hizmetler sunar.
Apartman kapı önü ortak alan mıdır?
Yargıtay, apartman ve mülklerde ortak geçiş alanı olarak kabul edilen kapıların önüne yerleştirilen ayakkabı ve ayakkabı raflarının kaldırılması yönündeki mahkeme kararını onayladı. Apartman ve mülklerde ortak alan olarak kabul edilmeseler de binadaki kapılar ortak geçiş alanı olarak kabul edilir.
Bağımsız bölüm niteliği nedir?
Bağımsız bölüm, bir yapı içerisinde diğer alanlardan ayrılarak bağımsız kullanım hakkına sahip olan daire, işyeri veya dükkan gibi alanları ifade eder. Tapu sicilinde bağımsız bölümün ne anlama geldiği sorusu, tapu sicilinde ayrı bir sayfada kayıtlı ve kullanım hakkı münhasıran mülk sahibine verilmiş bir taşınmaz olarak cevaplanabilir.
Bağımsız bölüm maliki ne yaptırabilir?
Kat malikleri, bağımsız bölüm üzerinde tek (münhasıran) mülkiyet hakkına sahiptirler ve Medeni Kanun’un kendilerine tanıdığı bütün hak ve yetkilere (kullanma, yararlanma, tasarruf etme) sahiptirler. (KMK Md.
Parselin bağımsız bölümün yerinde gösterilmesi ne demek?
Parselin bağımsız bölümünün yerinin, kat planı ve bağımsız bölüm planındaki şekil ve boyut değerleri kullanılarak, herhangi bir keşif yapılmaksızın ilgilisine gösterilmesi ve ada/parsel, kuyu, direk ve benzeri tesislerin hangi parselde bulunduğunun belirlenmesi işlemidir.
Kat mülkiyeti kanunu ortak alanlar nelerdir?
634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 4. maddesine göre; ana gayrimenkulün ana duvarları, avluları, çatıları, bacaları ve genel çatı terasları her halde ortak yer olup, nitelikleri itibariyle mimari projede yer almadıkça, kat maliki/malikleri tarafından özel ihtiyaçları için iskan ve kullanılamayacak niteliktedir.
Ortak alanlara dair bir değişiklik yapmak için kat maliklerinin ne kadarının oyunun alınması gerekir?
Ortak alanlarda değişiklik yapmak için kaç kat malikinin oyu gerekiyor? Madde 19’a göre, kat maliklerinin beşte dördünün kararıyla değişiklik yapılabilir veya talep edilen değişiklikler geri alınabilir.
Ortak kullanım alanları kime aittir?
Kat Mülkiyeti Kanunu’nun ortak alanlara (ortak alanlar) ilişkin hükümleri çerçevesinde, kat malikleri, ortak mülkiyet hükümlerine göre, ana gayrimenkulün ortak alanlarına, mülkiyet payları oranında sahip olurlar. Bu nedenle, her kat maliki belirlenen ortak alanları kullanma hakkına sahiptir.
Balkonlar ortak alan mı?
Balkonlar ortak alan değildir ve Yargıtay’ın bu konuda bir kararı yoktur.
Bahçe ortak alan mıdır?
Apartman ve sitelerdeki bahçeler ortak kullanım alanıdır ve tüm apartman sakinleri bu alanı mülkteki paylarına orantılı olarak kullanma hakkına sahiptir. Özellikle şehir hayatında bahçe, yeşil alan ihtiyacını karşılamak için önemli bir alandır ve bu nedenle tüm apartman sakinleri eşit şekilde yararlanmalıdır.
Apartman kapı önü ortak alan mıdır?
Yargıtay, apartman ve mülklerde ortak geçiş alanı olarak kabul edilen kapıların önüne yerleştirilen ayakkabı ve ayakkabı raflarının kaldırılması yönündeki mahkeme kararını onayladı. Apartman ve mülklerde ortak alan olarak kabul edilmeseler de binadaki kapılar ortak geçiş alanı olarak kabul edilir.
Kat mülkiyeti kanununa göre ortak giderler nelerdir?
Apartmanın genel giderleri nelerdir? Apartmanın ortak giderleri; kapıcı, ateşçi, güvenlik görevlisi, yönetici ve bahçıvanın ücretleri, ana gayrimenkulün sigorta primleri, tüm ortak alanların koruma, bakım, onarım ve güçlendirme giderleri ve ortak tesislerin işletme giderleridir.