Bağın ana hastalığı nedir?
Hastalık asmanın tüm yeşil kısımlarında görülebilir. Hastalık sürgünler 25 cm boyunda olduğunda görülmeye başlar. Yaprakların üst tarafında tipik sarımsı yağ lekeleri oluşur ve alt tarafında beyaz mantar kaplaması oluşur. Lekeler büyüdükçe merkezleri kırmızıya döner ve düşer.
Bağ dokusu hastalıkları nelerdir?
Bağ dokusu hastalıkları arasında romatoid artrit, sistemik lupus eritematozus, antifosfolipid sendromu, Sjögren sendromu, sistemik skleroz, inflamatuvar kas hastalıkları, karma bağ dokusu hastalıkları, örtüşen sendromlar ve tekrarlayan polikondrit gibi otoimmün hastalıklar yer alır.
Bağlara hangi ilaç atılır?
Bağlarda külleme hastalığına karşı Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylanmış ilaçlar kullanılabilir. Bu hastalığa karşı azoxystrobin, proquinazid, kresoxim-methyl, metrafenone ve dinocap gibi ilaçlar kullanabilirsiniz. İlaçlama işlemi sırasında pestisitin asmanın tüm yeşil kısımlarına nüfuz ettiğinden emin olmalısınız.
Bağ antraknozu nedir?
Asmada beyaz, tozlu bir görünüm belirir. İlk aşamalarda hastalık genç yapraklarda zar zor fark edilir. Genellikle yaprakların üst yüzeyinde yağ lekelerine benzeyen sarımsı veya parlak lekeler görülür. Yaprak yaşlandıkça parlaklık azalır, daha kalın ve daha kırılgan hale gelir ve kenardan içe doğru kıvrılır.
Bağda mildiyö hastalığı nedir?
Asmanın tüm yeşil kısımlarında görülen tüylü küf, büyüme mevsimi boyunca yapraklarda enfeksiyonlara neden olur. Çok küçük, ayırt edilmesi zor, yeşilimsi sarı, yarı saydam lekeler olarak gelişen genç enfeksiyonlar zamanla büyümeye başlar ve yaprakların üst yüzeyinde düzensiz, soluk lekeler olarak belirir.
Basra hastalığı nedir?
Bitkilerin sıklıkla karşılaştığı sorunlardan biri de “mide” olarak da adlandırılan külleme hastalığıdır. Her yıl tarla ve bahçe bitkilerinde, özellikle kavun, kabak, salatalık, bamya, domates, patlıcan, biber ve karpuz gibi bitkilerde görülen bir hastalıktır. Külleme hastalığı nemli ortamlarda daha yaygındır.
Bağ dokusu hastalığı için hangi doktora gidilir?
Başka bir deyişle, romatoloji eklemler, yumuşak dokular ve kalıtsal bağ dokusu gibi alanların hastalıklarıyla ilgilenir. Bu hastalıkların teşhisi ve tedavisiyle ilgilenen ve bu alanda uzmanlaşmış kişilere “romatolog” denir.
Bağışıklık sistemi hastalıkları nelerdir?
Otoimmün hastalıklar, 80’den fazla türü bulunan, vücudun doğal savunma sistemi olan bağışıklık sisteminin, bağışıklık sisteminin kendi hücrelerine saldırmasına neden olduğu hastalıklardır. Bağışıklık sistemi, insanları kanser, virüs ve toksinler gibi zararlı maddelerden korumak için tasarlanmış antikorlar üretmekten sorumludur.
En tehlikeli romatizma hangisidir?
Bu türler arasında en tehlikeli romatizmal hastalık romatoid artrittir. Romatoid artrit, bağışıklık sisteminin yanlışlıkla sağlıklı dokuya saldırmasıyla oluşan bir iltihaplı hastalıktır. Romatoid artrite ek olarak, osteoartrit ve ankilozan spondilit de romatizmal hastalıklardır.
Bağda külleme neden olur?
Bağ küme güvesi (yıkım, kurtçuk yeme, çürüme): Bağlarda çiçeklere, asmalara ve olgun tahıllara zarar verir. Çürütücü mantarlar üzümlere verilen zarardan kaynaklanan tatlımsı sıvıya kolayca yerleşir ve üzüm çürümesine neden olur. Bu hastalık ve zararlıyla zamanında mücadele etmek gerekir.
Bağ küllemesine hangi ilaç kullanılır?
FindBitki AdıLisanslı BkuDozajBAĞREIKON (MANMATED)50 ml/100 l suBAĞMUREF CS 300 (İTHAL)100 ml/100 l suBAĞLUSEN SC 500 (İTHAL)20 ml/100 l suBAĞSUPRAKAL (ÜRETİM)1. ilaçlama: 1000 ml/100 l su 2. ilaçlama: 800 ml/100 l su 3. ve diğerleri: 400 ml/100 l su11 satır daha
Üzüm çürümesi neden olur?
Bağ güvesi (tahribat, kurtlanma, çürüme): Bağlardaki çiçeklere, yumrulara ve olgun tanelere girer ve çürüyen mantarlar beslenirken akan tatlımsı sıvıya kolayca yerleşerek üzümlerin çürümesine neden olur. Bu hastalık ve zararlıyla zamanında mücadele etmek gerekir.
Bağın ana zararlısı nedir?
Ülkemizdeki bağların başlıca zararlısı üzüm güvesi Lobesia botrana’dır. Bu zararlıdır; sofralık, kuru ve şaraplık çeşitlerimizde başlıca bitki koruma sorunumuzdur. Özellikle kuru üzüm ve sofralık üzüm çeşitlerinde ihracat potansiyelimiz çok önemlidir.
Antrikot hastalığı nedir?
Ceviz antraknozu cevizlere zarar veren bir mantar hastalığıdır. Tedavi edilmezse önemli verim kayıplarına yol açar. Hastalık belirtileri ağacın yapraklarında, meyvelerinde, genç sürgünlerinde ve yaprak saplarında görülür.
Kav hastalığı nedir?
Genellikle asmanın bir dalında başlar ve sonra diğer dallara yayılır. Yapraklar zamanla doğal yeşilliğini kaybeder ve sararır. Önce eski yaprakların damarları arasında sarımsı açıklıklar belirir. Daha sonra bu lekeler birleşir ve renkleri kırmızımsı kahverengi olur.
Bağ uyuzuna ne iyi gelir?
Üzüm yaprak uyuzuna karşı genel olarak özel bir pestisit kullanımına gerek yoktur, külleme hastalığına karşı kullanılan kükürt bu zararlının kontrol altında tutulmasını sağlayabilir (Uzun, 2003).
Bağ doku hastalığı tedavi edilmezse ne olur?
Farklılaşmamış bağ dokusu hastalığı olan çoğu kişide önemli organ hasarı (örneğin böbrekler, karaciğer, kalp, akciğerler veya beyinle ilgili sorunlar) veya yaşamı tehdit eden bir hastalık gelişmez; bu kişilerin karakteristik özelliği hastalığın hafif olması ve daha ciddi bir hastalığa ilerleme olasılığının düşük olmasıdır.
Ssb hastalığı nedir?
Sjögren sendromu, gözlerin, ağzın ve diğer mukoza zarlarının aşırı kuruluğuna neden olan bir bağışıklık sistemi bozukluğudur. Bağışıklık sistemi gözyaşı ve tükürük üreten bezlere saldırdığında ortaya çıkar.
Bağ küllemesi nedir?
Bağda külleme (Cenk): Asmanın yapraklarına, çiçeklerine, sürgünlerine ve tanelerine zarar verir. Hastalıkla enfekte olan yaprak ve tanelerin normal parlaklığını kaybettiği, kül serpilmiş gibi göründüğü ve tanelerin zamanla patladığı görülür. Kamışların hastalanmasına ve önemli miktarda ürün kaybına neden olur.