İçeriğe geç

Ciranta Çek Şikayeti Yapabilir Mi

Cirantaya karşı karşılıksız çek şikayeti yapabilir mi?

Prensip olarak çeki elinde bulunduran temsilci, çekten doğan her türlü iddiaya, ayrıca kötü çek düzenleyen kişiler hakkında şikâyette bulunma hakkına sahiptir. Çeki elinde bulundurmayan destekçilerin şikâyette bulunma hakkı yoktur.

Karşılıksız çek şikayetinde sanık kimdir?

Karşılıksız çek düzenlenmesi halinde, borçlunun tüzel kişiliğini temsil etmeye yetkili gerçek kişi veya kişilerin davalı olarak gösterilmesi suretiyle şikayet dilekçesi düzenlenmesi gerekmektedir. Türk Ceza Kanunu’nun “Ceza Sorumluluğunun Şahsiliği” başlıklı 20. maddesine göre, “ceza sorumluluğu şahsidir.”

Karşılıksız çekte şikayet nereye yapılır?

Karşılıksız çek hakkında şikâyet, çekin ibraz edildiği yer, çek hesabının bulunduğu yer, çek sahibinin ikametgah yeri veya çek sahibinin ikametgahının bulunduğu herhangi bir yerdeki ceza infaz mahkemesine yapılır.

Çek şikayeti şikayete tabi mi?

Ancak karşılıksız çek düzenlemenin şikâyete tabi bir suç olması nedeniyle, mağdur alacaklı (hamil) suçun işlenmesine ilişkin olarak yasal işlem başlatmak için şikâyette bulunmak zorundadır.

Karşılıksız çekte cirantaya icra takibi yapılır mı?

Eğer ciranta, selefleri tarafından çek hakkında başlatılan icra takibi sonucunda çekin tutarını ödemişse, çekin meşru hamili olur. Dolayısıyla çekin meşru hamili olarak kendisinden önceki cirantalara karşı senet-özel rehin yoluyla icra takibi başlatabilir.

Çek şikayeti kim yapabilir?

5941 sayılı Çek Kanunu’nun 5. maddesinin 1. fıkrasında yer alan “…çekle ilgili olarak ‘reddedilen’ işlemi yapan kişiden hamilin şikâyeti…” ifadesinden, şikâyet hakkı olan kişi banka ve cirantalar değil, çeki elinde bulunduran kişi olup, gebe olduğu varsayılmaktadır.

Karsiliksiz çekin çekin cezası nedir?

Bu bağlamda her çek için “1500 güne kadar para cezası” verilebilir. Türk Ceza Kanunu’nun 52. maddesine göre para cezasının miktarı; “Günlük 20 TL’den az, 100 TL’den fazla olmamak üzere” kişinin ekonomik ve sosyal durumu dikkate alınarak mahkemece belirlenir.

Ödenmeyen çekten kim sorumludur?

Bankanın bozdurulan çeklerden sorumlu olduğu tutar: Vaktinde ibraz edilen çekin karşılıksız olması halinde, muhatap banka 2020 yılı için her bir çek yaprağı için 2.225 liraya kadar ödeme yapacak, kısmen karşılıksız olması halinde ise bu tutar her bir çek yaprağı için 2.225 lira olacaktır.

Karşılıksız çek cezası en fazla kaç yıldır?

Çek düzenleme veya cari hesap açma yasağına aykırı hareket eden kişi, bu yasağı ihlal ederek çek düzenlerse, fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç teşkil etmediği takdirde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Ödenmeyen çek için ne yapılır?

BONOUCHED CHECK Çekin tahsil edilmediğinin anlaşıldığı tarihten itibaren 3 ay içinde İcra Ceza Mahkemesi’ne şikayette bulunularak başvuruda bulunulabilir. Şikayet üzerine çeki düzenleyen ve çekin karşılıksız olduğu anlaşılan kişi 1500 güne kadar para cezası ile cezalandırılır.

Çek hükmünü ne zaman kaybeder?

Anlayacağınız üzere, bir çek için zamanaşımı süresi 3 yıldır. Bu nedenle, bir senet veya çek rehni yoluyla zamanaşımı süresini ileri sürmek mümkün değildir. Bunun nedeni, süresi dolmuş bir çekin senet statüsünü kaybetmesidir.

Çek ödenmezse ne olur 2024?

Yapılan değişiklikle; 31 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, bankaların zamanında ibraz edilen her çek kâğıdı için, karşılığı yoksa, ödemesi gereken tutar 6.000 TL’den 9.270 TL’ye çıkarıldı.

Karşılıksız çek davası ne kadar sürer?

Kararın açıklanmasından itibaren 7 gün içinde başvuru yapılmalıdır. İtiraz sürecinin yoğunluğuna bağlı olarak ortalama 2 ay ile 1 yıl arasında sürebilir. Karara itiraz edilirse karar kesinleşmez ve karara ilişkin herhangi bir yaptırım uygulanmaz.

2024 karşılıksız çek bedeli ne kadar?

Bankaların sorumluluğundaki çeklerin tahsilinde azami tutar 31 Ocak 2024 tarihinden geçerli olmak üzere 6.000 TL’den 9.270 (dokuz bin iki yüz yetmiş) Türk Lirası’na çıkarılmıştır. 2010/2 sayılı Tebliğ’den önce basılan çekler esas alındığında bu tutar çek kağıdı başına 8.650 TL idi.

Çekte şikayet süresi ne kadar?

Temyiz başvurusunda bulunma süresi, suçun keşfedildiği tarihten itibaren üç aydır, ancak her durumda suçun işlendiği tarihten itibaren bir yıldır; bu süreler engelleme süreleridir. Teslim edilemeyen çek işlemine neden olma suçunda yargı yetkisine sahip mahkemeler ceza infaz mahkemeleridir.

Karşılıksız çekte sorumlu kimdir?

Boş çek düzenleme suçundan sorumlu kişi, çek tutarını ilgili banka hesabında bulundurmakla yükümlü olan kişi, yani çekin ait olduğu kişidir. Cari hesabın gerçek sahibi, kendi adına çek düzenlemek üzere başka bir kişiyi temsilci veya vekil olarak atayamaz.

Karsiliksiz çekin çekin cezası nedir?

Bu bağlamda her çek için “1500 güne kadar para cezası” verilebilir. Türk Ceza Kanunu’nun 52. maddesine göre para cezasının miktarı; “Günlük 20 TL’den az, 100 TL’den fazla olmamak üzere” kişinin ekonomik ve sosyal durumu dikkate alınarak mahkemece belirlenir.

Karşılıksız çek keşide etme suçu suç yeri neresidir?

Karşılıksız çek düzenleme suçunda görevli mahkeme icra ceza mahkemeleri olmakla birlikte, Çek Kanunu’nda görevli mahkeme çekin çek hesabının açıldığı bankaya veya banka şubesine ibraz edildiği yer mahkemesi veya hesap sahibinin veya şikâyetçinin yerleşim yeri mahkemesi olarak sayılmıştır.

Karşılıksız çek durumunda ne yapılır?

BONOUCHED ÇEK Çekin tahsil edilmediğinin anlaşıldığı tarihten itibaren 3 ay içinde İcra Ceza Mahkemesine şikayette bulunularak başvurulabilir. Şikayet üzerine çeki düzenleyen ve çekin karşılıksız olduğu anlaşılan kişi 1500 güne kadar para cezası ile cezalandırılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir